Рекорден е броят на спасените животни в Турция след разрушителното земетресение,

...
Рекорден е броят на спасените животни в Турция след разрушителното земетресение,
Коментари Харесай

Д-р Олджай Дьонмез: Рекорден брой спасени животни в Турция


Рекорден е броят на избавените животни в Турция след разрушителното земетресение, сподели в изявление за БНР ветеринарният лекар Олджай Дьонмез, който е преселник от България. Той е в Кахраманмараш и оказва помощ на животни в потребност. Споделя, че в града има потребност и от ветеринарни услуги. 
 
" Веднага след огромното земетресение доброволци-ветеринари дойдохме в Кахраманмараш. Ние сме ветеринари, само че участваме във всички други избавителни интервенции. Първо се опитвахме да спасяваме хората, а по-късно и техните домашни любимци ". 
 
Той заяви за семейство, извадено от руините 384 часа след разрушителните земетресения. 
 
" Екипът ни оперира с цезарово сечение родилка - крава, затисната под руините на обора си. При животното този стрес и напън беше провокирало ранно раждане и ние предприехме тази радикална стъпка. Майката и теленцето са здрави и се намират в полевите обори ", описа още ветеринарният лекар и заяви, че в града са обособени клиники, приюти и обори за избавените животни.
 
" Говорим за животни, само че и те като хората претърпяха мощен психичен и прочувствен потрес. Мога да кажа, че следствията върху душeвността им са двойно по-тежки. Те са доста чувствителни и обвързани към стопаните си ", акцентира доктор Дьонмез. 
 
По думите му животните имат потребност от сериозна здравна помощ. Повечето от тях имат микрочипове, посредством които се опитваме да намерим стопаните им, уточни той.
 
Според него домашните котки са били огромни помощници на спасителите. Той описа за котки, които с дни са обикаляли към руините от къщите си, очаквайки стопаните си. 
 
" През процепите се показваха лапички и по този начин спасителите получаваха знак за вероятно живи хора там. Една майка с малко дете, откакто беше избавена на третия ден, съобщи, че са останали живи в сковаващия мраз подземен, с помощта на топлината на сгушената в тях котка ".
 
Доктор Олджай показа и видео от 20 февруари, в което са заснели спасяване на теленце, престояло 14 дни под руините. То е обезводнено, гладно, премръзнало, само че ветеринарите се надяват, че ще оцелее. Грижовните спасители взеха решение да го нарекат с името " Муджизе " - " Чудо " – следващото знамение, прегърнало живота! 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР